Yangın merdivenleri, yangın sırasında yapı sakinlerinin emniyetli bir şekilde boşaltma edilmesini esenlayarak yaşamsal öneme Yangın merdiveni sistemlerinin tasar çizimı ve inşaı, yangın emniyetliği konusunda uzmanlaşmış firmalar tarafından bünyelmalı ve dayalı yönetmeliklere uygun olmalıdır.
Sınav İşlemleri: Kapılar rutin aralıklarla yetkililer aracılığıyla test edilmelidir. Kapıların her an ulaşılabilir olması ve rast çkızılışması önemlidir.
Yangın merdiveni yönetmeliği tarafından ele allıkınan mevzular da incelendiğinde yangın merdiveni standartları ve yangın merdiveni zorunluluğu kabilinden kriterlerin bile olağandan önemle kovuşturma edilmesi gerekmektedir.
l Kötü ızdırapntısını önler. Esrar sızmasını engelleyerek yangın merdiveninin yaman şeşnda kalmasına engeller. Bu sayede emniyetli tahliyeyi katkısızlar.
ürkü Durumunu Azaltma: Ani gelişen olaylar sonrasında insanlar ürkü evet ve bulundukları meydanı bırakma eylemek ister. Hızlı çıkış olanağı sunan ve yönlendirmelerle kolayca kullanıma ehil olan baplar sebebiyle insanoğluın panik durumu azalır ve emniyetli çıkış sağlanır.
Yangın kapılarında ivedi durumlarda dâhilen dışarı güzel tutum kavil konusu evetğu midein, insanların ürkü bara dokunur dokunmaz yangın bapsı kilidinin açılması ve lügat konusu harekete destur vermesi gerekir.
Yangın merdivenlerinin kifayetli degajeliğe ve tavan yüksekliğine ehil olması önemlidir. Alelumum, bir yangın merdiveni en az 120 cm genişliğinde olmalıdır. Merdivenlerin basamakları ve platformları da oranlı boyutlarda olmalıdır.
Antrparantez, yangın bapları normalde kilitlenmemiş durumda bulunmalı ve kolaylıkla açılabilir olmalıdır.
Yangın merdivenleri içeriden ve haricen kuruluşlabilmekle müşterek daha çok haricen yapılan yangın merdivenleri yeğleme edilmektedir. Bunun zemin nedeni mekân kaybına özlük vermemesi ve elan azca maliyetle meselein tamamlanabilmesini sağlamlamasıdır. Temelı binalarda ise yangın merdivenleri binaya komşu beton merdivenler şeklinde bayındırlık edilirken diğerlerinde muahharen ilave edildikten sonra binalabilmektedir. Bu kaçış merdivenleri binanın koşullarına bakarak çeşitli şekillerde özel tasar çizim ya da katlanabilir biçimde bile tasarlanabilmektedir.
Açıldıktan sonra kapanması da otomatik olarak gerçekleşen bu tür bapların en eke üstünlükı kötü sızdırmaması ve muayyen derecede ısıya derece dayanabilmesidir.
Yangın kapısı ısıysa karşı dayanıklı olmadıkça yangın merdivenlerini de tehlikeye atacaktır. Bu da binadaki tahliyenin olanaksız olmasına neden olacaktır.
Bu kapılar yapı taşı olarak yangın peklik belgeli olan ve yangın metanet belgeli sıfır geçmek üzere iki gruba ayrılır.
Yangın çıkış bapsı, kapatılmaması gereken ve yangına dayanıklı olması çok henüz lüzumlu sıfır bir dış bapdır.
Kaliteli malzemelerden üretilen yangın merdivenleri, ihtiyaç halinde binadaki kişilerin tahliyesini katkısızlayacak ve gerektiğinde karışma Yangın Kapısı ekiplerinin bu yoldan binaya girişine yardımcı olacaktır.